Känd lärling anklagad för misshandel och hot

En välkänd lärling i ett svenskt storstall riskerar fängelse för att ha misshandlat och hotat en hästskötare som då jobbade i samma stall.

– Jag är livrädd och kan därför inte jobba som hästskötare längre, vågar inte åka till en travbana med risk för att han skulle kunna dyka upp där, säger Lisa (som egentligen heter något annat).

Enligt polisprotokoll har lärlingen slagit Lisa vid tre tillfällen så att hon fått mycket ont. Lärlingen har också sagt att han skall ha ihjäl henne om hon polisanmäler honom. Han har dessutom olovligen tagit kvinnans mobiltelefon och raderat meddelande som han själv skrivit och enligt anmälan har han sagt osanningar om Lisa till deras gemensamma chef.

Misshandel

När Lisa förra sommaren gick på restaurang med några av sina vänner var den nu misstänkte lärlingen på samma restaurang. En konflikt uppstod mellan de två och lärlingen slog då Lisa i ansiktet med baksidan av sin hand.

Nästa gång hände det i stallet. Under en arbetsdag uppstod en konflikt då lärlingen bland annat vräkte ur sig okvädningsord mot Lisa. Han slog henne sedan med en kedja, som satt på ett grimskaft.

En kväll i stallet uppstod en ny konflikt under fodringen av hästarna. Lärlingen hämtade då ett spö i stallet och slog Lisa över benen två gånger och över armen en gång.

I ett sms till kvinnan hotar lärlingen henne med att han har en pistol och att han ”skall klyva henne på mitten”.

– Han har också sagt till mig att han ska skicka folk på mig, alternativt själv skjuta mig  på öppen gata, säger Lisa

Till slut polisanmälde Lisa lärlingen för misshandel. Senare anmäldes lärlingen på nytt eftersom Lisa kände sig hotad. Lärlingen hade då gjort ett tecken med ena handen att han skulle halshugga henne:

”Kommer du ihåg att jag har kvar min machete hemma”.

Samtidigt tog han handen över sin egen hals för att visa vad han skulle göra med den.

Lisa berättade för polisen att hon tror att lärlingen då kände till att hon hade polisanmält honom. Hon kände sig därför hotad och väldigt rädd.

Förutom de tre anmälningarna för misshandel och en anmälan för övergrepp i rättssak är också lärlingen misstänkt för olaga intrång eftersom han tagit kvinnans telefon och raderat bort meddelanden.

Lärlingen har sedan den 28 maj haft kontaktförbud eftersom det ansågs att han kunde begå ytterligare brott mot, förfölja, eller på annat sätt allvarligt trakassera Lisa.

– Han överklagade först beslutet. Vi möttes då i förhandlingar i tingsrätten. Men jag klarade bara att sitta i rättssalen i fem minuter med honom. Jag var livrädd och domaren sa att det var okej om jag utgick, eftersom han såg hur rädd jag var, säger Lisa.

Förbudet innebär att den som fått kontaktförbud inte får besöka, kontakta eller följa efter den som skyddas av förbudet. Den som bryter mot kontaktförbudet kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år.

Kontaktförbudet gick ut i måndags och Lisa skall därför ansöka om en förlängning. Samtidigt hoppas hon på en snar rättegång.

– Jag tycker att polisen tar för lång tid på sig. Min advokat fick nyligen besked av chefsåklagaren Henrik Ohlin att han hade bett polisen att snabba på ärendet, säger Lisa.

Lisa har slutat sin anställning i travstallet. Lärlingen jobbar kvar och kör lopp frekvent både för sin arbetsgivare och andra.

– Jag vill inte svartmåla eller förstöra för honom, men jag har jobbat i travstall i hela mitt liv och det är verkligen ledsamt att inte kunna göra det på grund av jag inte vågar vara på en travbana utifall han skulle vara där. Man blir väldigt isolerad och ensam i sådana här situationer då man inte kan lita på någon riktigt och inte ens kunna jobba med det man älskar, säger Lisa.

Enligt Lisa så är travförbundet informerat om vad som hänt.

– ST gör inte så mycket. Där finns alla dokument från tingsrätten där han erkänner att han har slagit mig och att det var under arbetstid. Jag trodde faktiskt att man var lite mer skyddad som aktiv i travsporten, avslutar Lisa.