Anders Bergqvist blir kvar på Åby

Åbys vanligtvis hete banveterinär Anders Bergqvist har varit kall ett tag.

Eller rättare sagt, det har varit ganska tyst om honom.

I somras var Anders Bergqvist som allra hetast. Han polisanmälde då några aktiva för att de, enligt honom, hade använt sina spön på ett felaktigt sätt.

Två av kuskarna, Robert Bergh och Joakim Lövgren, svarade med att bojkotta Åby. De vägrade att köra på landets näst största bana så länge Anders Bergqvist är banveterinär där.

Något särskilt stöd fanns då inte för Bergqvist. Varken på Åby eller i travförbundet. ST:s generalsekreterare Johan Lindberg tyckte att måttet var rågat, att Bergqvist skulle entledigas från sin post.

Sen dess har problemet stötts och blötts. ST har haft möte med Jordbruksverket, som är Bergqvists arbetsgivare, utan att nå någon framgång. Åtminstone inte hittills. Så här skrev Johan Lindberg på ST:s hemsida den 8 juli:

”Åbys banveterinär Anders Bergqvist har länge försökt att skapa ett eget regelverk som går stick i stäv med Svensk Travsports regelverk och ännu viktigare, hans arbetsgivares Statens Jordbruksverks instruktioner. På kort tid har nu Bergqvist gjort en rad polisanmälningar mot såväl svenska som utländska kuskar, ryttare och tränare. Jenny Brunzell, Robert Bergh, Joakim Lövgren och Enrico Bellei i ärenden som lämnar alla i sporten med fler frågor än svar.”

Joakim Lövgren tillhör alltså de som har blivit polisanmälda.

– Det hela känns mera som ett korståg mot svensk travsport än ett angrepp mot mig personligen, sa Lövgren till Travronden i somras.

I slutet av augusti hade företrädare för ST och Åbys sportchef Jon Walter Pedersen (bilden) ett möte med en enhetschef på Jordbruksverket för att diskutera fallet Anders Bergqvist. Det bestämdes då att ett nytt möte skulle hållas den 7 september i Mölndal där både Robert Bergh, Joakim Lövgren och Anders Bergqvist skulle vara med.

Sen dess har det varit tyst.

Men enligt mina källor är en lösning på gång. Den innebär dock inte att Anders Bergqvist tvingas bort från Åby.

Tydligen är åtminstone Joakim Lövgren nöjda med lösningen. Lövgren, som inte har kört på Åby sedan den 30 juni, kommer att köra där på onsdag.

Igår fick 13 hästar startförbud på Åby. Anders Bergqvist stod dock bara bakom ett av dessa. Måldomarnämden och bandomarna låg bakom tolv av startförbuden.

Till sist: Samtidigt som Åbys tävlingar var det tävlingar även i Gävle där fick tre hästar startförbud för dåliga prestationer.

Inlägget är sponsrat av en Städfirma i Stockholm