Jansson fick nej – Lövgren ja

Torbjörn Jansson och historien kring Victor A.U. och dennes startande och tvingande ickestartande i veckan har väl få missat. Om någon ändå gjort det finns bakgrunden här.

Med det i sin dager lyfter det hela ytterligare en dimension sedan en läsare gjort oss uppmärksamma kring det faktum att Joakim Lövgrens Springover, efter bland annat en försöksseger, var inkvalad till bronsdivisionsfinalen på Solvalla i lördags. Hästen anmäldes däremot inte dit, utan till silverdivisionsfinalen – en (högre)klass han inte startat i under meetinget och därför inte kom med i.skarmavbild-2016-09-29-kl-10-44-12

Istället anmäldes Springover till ett bronsdivisionsförsök på Färjestad nu på lördag; ett lopp han egentligen – med samma startförbudsregler efter utebliven final som gjorde att Victor A.U. inte fick starta – EJ skulle fått.

Har Joakim Lövgren helt enkelt gått runt systemet för att han hellre ville starta på lördag istället för i finalen – eller skedde ett mänskligt misstag?
Ja, varför får Springover starta medan Victor A.U. inte fick (nu ska sägas att Victor A.U. inte hade kommit med på Färjestad även om han fått tillåtelse)?
”Regler är ju regler”, som det hette på Svensk Travsport runt Victor A.U. häromdagen.

Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport (ST), förklarar:
– Joakim Lövgren hade helt enkelt anmält till fel proposition, till silverdivisionen istället för bronsdivisionen, men det upptäcktes först när anmälningslistorna kom ut på travsport.se och då går det inte att ändra. Om vi hade tagit bort den tolfte hästen och lyft in Springover så hade det drabbat hästen och hästägaren som inte hade gjort något fel, samtidigt som de elva övriga ekipagen hade fått en ny motståndare. Däremot ansåg vi att Lövgren verkligen hade försökt göra rätt och hävde då anmälningsförbudet så att han kunde vara med på Färjestad, säger Petter Johansson.Petter Johansson

Det hela blir ju extra delikat efter ”fallet” med Victor A.U. och Torbjörn Jansson…
– Det kan jag hålla med om, och det är en gråzon det här. Det är vi medvetna om, och vi ska se över regeln angående skyldighet att starta i en V75-final.

På vilket sätt?
– Jag kan personligen anse att V75 i sig är så attraktivt att vi inte ens ska behöva ha regeln överhuvudtaget. Att tränarna och hästägare själva ska kunna göra valet vart de vill starta, men som sagt – det borde vara så attraktivt i sig att vara med i en V75-final att någon skyldighetsregel inte ska behövas.

Går det att säga att det till och med är så det KOMMER att bli framöver?
– Ja, det skulle jag nog kunna säga. Det kommer sannolikt att bli verklighet inom en snar framtid, gör vi en ändring så sker den i samband med ett nytt V75-meeting, avslutar Johansson.