Jörgen Westholms hemliga vapen

Nitton av de tjugo senaste SM-vinnarna för kallblod har tränats av nordisgubbar. Om ni ursäktar uttrycket. Tränare som specialiserat sig på den kalla rasen, även om de förstås haft ett och annat varmblod i stallet också.

Den tjugonde är Jörgen Westholm – av alla.

Jan-Olov Persson är den som under den här 20-årsperioden har dominerat detta svenska mästerskap. Han har vunnit loppet tolv gånger.

Järvsöfaks är naturligtvis hästen som stått för merparten av Jan-Olovs alla SM-guld. Tio gånger blev ”Faksen” svensk mästare. Hallsta Lotus fixade det övriga två segrarna.

Gunnar Melander har under den här perioden tre SM-guld med Månprinsen A.M., Per Jonsson har vunnit med AlmsäterKenneth Karlsson med NordgubbenLars I Eriksson med Pålex K. och Mats Andersson med Höstbo Fredrik.

Och så är vi då vid den tjugonde, Jörgen Westholm med Odin Tabac.

I oktober ifjol ringde Jörgen Westholm till den meste SM-vinnaren Jan-Olov Persson och berättade:

”Nu har jag fått in ett hemligt vapen mot norrmännen”.

Det vapnet var alltså Odin Tabac. Hästen som lite överraskande slog storfavoriten Månprinsen A.M. när han i lördags var ute efter sitt fjärde raka SM-guld.

– Jag hade ju sett Odin Tabac en hel del och visste att det fanns hög kapacitet i hästen, säger Jörgen.

Problemet vart att Odin Tabac ofta drogs med skavanker. Det gällde för Jörgen att komma tillrätta med detta.

– Om jag får säga det så tycker jag att vi har gjort ett djäkligt bra tränarjobb med hästen, säger Jörgen.

Jodå, visst får han säga så. Den häst vi såg i lördags var ju en ytterst välmående 13-åring som i sin eleganta stil inte gav Månprinsen minsta möjlighet att kunna utmana.

På fem starter i Jörgens regi har Odin Tabac vunnit i tre. I lördags var förstapriset en kvarts miljon och sedan i mars hade det blivit 442.000 kronor i prispengar.

Det bör i sammanhanget påpekas att Odin Tabac hade vunnit 34 lopp och sprungit in drygt två miljoner för sina tidigare tränare Håkan Wallberg och Johanna Hedlund. Det var alltså inte vilken häst som helst som kom till Jörgen.

När Odin Tabac vann sitt första lopp för Jörgen Westholm blev vinnaroddset 33,17. Med tanke på vad vi såg i lördags så kan man nog säga att det blev rätt bra betalt för de invigda.

Odin Tabac ägs av familjen Kullberg i Heby. När nu Jörgen Westholm vann SM kan man säga att cirkeln är sluten. Redan för 20 år sedan vann  Jörgen nämligen med Odin Tabacs mamma, Emma Tabac, som också ägdes av Kullbergs.

– Emma Tabac var väldigt snabb. Jag minns att jag vid något tillfälle körde 1.20 i 300 meter med henne, och det var snabbt på den tiden. Vi vann nog fem lopp tillsammans, säger Jörgen.

Sveriges bästa kallblod just nu heter altså Odin Tabac. En hingstig men väldigt snäll häst som verkligen gillar det här med träning och tävling.

– Han har en enorm karisma, en härlig individ att hålla på med och som verkligen hittat en bra partner i skötaren Jasmin Ising som lägger ned ett fantastiskt jobb med den här hästen, säger Jörgen.

—————————

Johan Lindberg skrev i sitt fredagsbrev, angående Nelle Pride-fallet:

– Jag förstår också att vi hade haft arslet bak hur vi än hade gjort.

Det hade nog varit bättre om Lindberg använt en annan kroppsdel när han tänkte och rakryggat sagt:

”Den här regeln är åt helvete”.

Nu försöker han linda in fiaskot i en metafor som bara han själv kan gilla.

Enligt Johan Lindberg finns regeln av djurskyddsskäl ”efter veterinär begäran”. Nästa drag blir väl att någon veterinär också kräver förbud mot snabbjobb två dagar innan start.

Till sist: Debatten kring flytten av Sauveur, som Henrik Ingvarsson avslöjade här på denna sajt i fredags kväll, har som väntat varit både het och infekterad. Det finns tydligen dom som på allvar menar att ingen skall få ifrågasätta flytten. Det är ägarens ensak. Innebär det då att vi aldrig borde ifrågasatt att Erik Hamrén inte tog ut Oscar Wendt i landslaget?